kamalbergman.nl Column Een beweging in motie

Een beweging in motie

Een beweging in motie

Deze harde rechtse van de BBB met platte hand op het gezicht van de coalitie is een van de beste uithalen die ik tot nu gezien heb. Deze met eelt, mest en aarde bewerkende hand sloeg zo hard in het gezicht van de coalitie dat deze pardoes naar links werd gedraaid. Wie dit niet zag aankomen, is of helemaal niet met politiek bezig geweest of is wat andere paden ingeslagen en zag op een gegeven moment door de bomen het te droge bos niet meer.

In perceptie van velen bestaande warboel

Rond 58 % van het totaal van de stemgerechtigden nam de moeite om even uit de dagelijkse praktijk het stemhokje in te stappen. Dat percentage mag hoger, maar fijn dat voor deze verkiezingen toch nog zoveel zielen met rood potlood hun strategische, normale of prosteststem hebben uitgebracht. Al jaren voelen steeds meer mensen dat politiek – in de breedste zin van het woord – niet meer een ver- hun- bed – show is, maar hun portemonnee, hun leefomgeving raakt. Sterker nog, velen hebben de kracht, maar ook juist de onmacht, het gesteggel, de afstand, de politieke affaires en spelletjes tot in hun lichaam gevoeld. En die puinhoop, die in perceptie van velen bestaande warboel, blijft niet zonder gevolgen. En terecht.

Boreale Uil van Minerva

Ook voor het vuile nest van de in de war geraakte en uitzinnige boreale Uil van Minerva is dit even slikken. De uil die vanaf dag een bij mij al onder in de vriezer lag, is ooit hoog in de lucht losgelaten en uitzinnig dwarrelend door een dikke mist van leugens, schadelijke alternatieve feiten en ongerijmd complottheoriegewauwel ergens neergekomen waar de zon niet schijnt. De FVD heeft nog veel leden, maar de kiezers van woensdag hebben de club de rug toegekeerd; hopelijk volgen de leden snel en zal die potpourri van waanzin uit de geesten verdwijnen. De BBB-magneet trok mensen langzaam naar de wat gematigde tonen van hoop voor een eerlijke strijd tegen “Den Haag”. Gelukkig uit de handen van een knevelaar naar een nieuwe wereld, die verdacht veel op de oude lijkt.

Licht scheen helder

De klap was vrij hard. Op dit moment wordt er aan alle kanten aan de Beweging getrokken; vanuit sommige hoeken worden ze beschimpt, vanuit andere hoeken worden sommige straatjes schoongeveegd, proberen apologeten het verleden recht te zetten, te nuanceren en of te verdoezelen! Duiders duiden hun vingers blauw en grootmedia gaan (nu) pas echt op zoek naar de eerste scheuren in de kelder van de beweging. Echte interesse, in zaaltjes meelopen en met vertegenwoordigers spreken van de Beweging, was er maar weinig. Enkele vrije journalisten/columnisten deden dat. Het grote licht was op de voorvrouw gericht en dat licht scheen helder. Zo helder dat sommige kritische factoren onderbelicht bleven. Op dat gebied een herhaling van zetten, dat wij eerder in 2019 zagen. Niks nieuws onder de zon, maar wel een nieuwe kans.

Enorme vraagstukken bij provincies

Om even actueel te blijven. Is de Beweging een wolf in schaapskleding? Kan zij aan echte verbinding doen? Kan zij beloftes waarmaken of vallen zij in dezelfde valkuilen als andere partijen deden? Kan zij de menselijke maat echt weer terugbrengen? Kan zij echt samenwerken, compromissen sluiten en zorgen dat dit land weer vooruitgaat. Want ook BBB wil geen achteruitgang als ik het programma mag geloven!

De enorme vraagstukken, die juist ook in provincies voorliggen, liegen er niet om. Megastallen, grote Logistieke Centra die men nog wil bouwen in landelijk gebied en natuur zijn daar een paar voorbeelden van. Wie echt oplet en zijn of haar leefbaarheid bedreigd ziet worden kent het belang van een behoorlijke gemeente en provincie. Voor- en tegenstanders zijn met deze problematieken soms al jaren bezig. Hoe wordt dat opgepakt en is er voldoende mankracht en kennis om dat te doen door BBB? Terechte zorgen van veel mensen. Niet alleen moet dat heldere licht van de voorvrouw af worden gewend naar de echte politiek, maar mag de focus juist gaan naar de vertaling van deze “monsteroverwinning” naar het echte werk wat gedaan moet worden. Kan de Beweging uitgroeien tot een stabiel, betrouwbaar nieuw element in het politieke landschap of gaan wij nog meer gewoel zien in deze omgeploegde nieuwe werkelijkheid?

One thought on “<strong>Een beweging in motie</strong>”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post