kamalbergman.nl Column Welvaartsvarkentje versus Klimaatvarkentje

Welvaartsvarkentje versus Klimaatvarkentje

Het welvaartsvarkentje rijdt, met zijn vervuilende bak, naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Het drukke varkentje rijdt het liefst zijn achterbak de markt zelf in en laadt, als een hongerige wolf, zijn met plastic ingepakte boodschappen in. Het zal hem allemaal een chorizoworst zijn! 

Het klimaatvarkentje, daarentegen, is op de fiets en heeft een klimaat-tas mee; waar echt alles in kan. Dus geen voorverpakt plastic gruwel. “Mag het ook een onsje minder zijn?”

Het welvaartsvarkentje stopt zijn of haar flessen met wijn in zijn klimaatkast. Zet de verwarming op vierentwintig graden en doucht dan een half uur of zelfs langer.

Het klimaatvarkentje heeft biologische wijn en zet de fles, zolang het koud is, gewoon in de achtertuin. Na minder dan vijf minuten douchen met zelfgemaakte zeep doet het klimaatdiertje een dikke wollen trui aan en checkt nog even de thermostaat. “Staat die echt wel op 16?”

Het welvaartsvarkentje bestelt belachelijke hoeveelheden kleding online, van een maatschappij waarvan de naam een roofdier op de steppe kan zijn of de naam van een pretpark en stuurt tachtig procent van de kleding terug. Het oude dieseltje
dat daarvoor twee keer voor moet rijden, zwaait hij met bravoure uit. 

Het klimaatvarkentje koopt kleding in kringloopwinkels en kan maanden, zelfs jaren doen met enkele kledingstukken. Naait, breit en haakt stoffen aan elkaar, van oude gordijnen tot aan het tapijt uit de keuken.

Het welvaartsvarkentje vliegt de hele wereld over. Ook kleine, bijna binnenlandse trips, Parijs, worden niet overgeslagen. Het zal hem of haar allemaal een Serranoham zijn!

Het klimaatvarkentje houdt moed en blijft de eilanden van Nederland de mooiste op de aarde vinden. 

Het welvaartsvarkentje zit onderuitgezakt op zijn bank te kijken naar een mars, met klimaatvarkentjes, die in Amsterdam of op de A12 voltrekt. Bestelt een pizza, trekt een koude fles met wijn uit zijn klimaatkast en denkt er het zijne van!

Het klimaatvarkentje voelt zich steeds meer en meer in de materiele hoek gedrukt. En wil steeds meer en meer doen om andere varkentjes in te laten zien hoe erg het met onze wereld is gesteld.

Het welvaartsvarkentje vindt het maar vervelend dat steeds meer andere varkentjes en vooral die alleen op het klimaat drukken zijn toekomstige winst kunnen drukken. Hij ziet vooral doembeelden over een armzalige stal waar de modder niet meer is zoals die vroeger was.

Het klimaatvarkentje heeft daar helemaal geen boodschap aan en vindt dat er al meer dan genoeg is verspild, gemaakt en kapot gemaakt. Dat delen veel beter is en dat we ook met veel minder kunnen.

In de rij van supermarkt staan nog veel meer varkentjes, die het soms met het klimaat en soms ook met het welvaartsvarkentje eens zijn. Wat nu?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

De Lage landenDe Lage landen

De lage landen Met de vette schreeuw, vanaf het dak van McDonald’s in Almelo, “Meer of minder Marokkanen” is, na jarenlang geschreeuw, van een zeer bekende politicus, eindelijk een evenwichtig