kamalbergman.nl Column Suggestief als wansmakelijk digestief

Suggestief als wansmakelijk digestief

Suggestief als wansmakelijk digestief

Het is als mosterd na de maaltijd, als een smerig digestief na een goed diner.

Als je al van iets kunt genieten is het het leven dat je nu leidt. Veel te veel social media afleiding kan je alleen maar storen in een leven dat enig balans behoeft. Je kan er soms maar beter helemaal buiten blijven. Vele mensen zullen het aantal fitties, bijvoorbeeld, die nu op Twitter rondgaan niet eens merken of kennen. En terecht.
Anderen daarentegen gebruiken deze vormen van communicatie als spreekbuis van een organisatie, van een politieke partij en of zoals ik nu doe als persoon die gebruik maakt van zijn tekstuele megafoontje. Ik schreeuw alleen niet zo hard. Dat vind ik iets meer voor mensen die niet meer goed weten waarom zij zo constant boos zijn. De groep die ik nu in het zonnetje wil zetten. The Follow The leader Association in The Netherlands. (TFTLAiTN)

Goebbels schreef het volgende in zijn dagboek: “Het enige doel dat ik mezelf stelde was in de hoofden van de domme massa te hameren dat Hitler de god van het ontwakende Duitsland is.” De rest is geschiedenis.

Schiet nu niet direct in een of andere vergelijkingsstress. Uw ophefziekte kent geen grenzen en wordt na meerdere ophefscheten steeds dunner en dunner en krijgt daardoor minder en minder betekenis. Dat is zonde in veel belangrijke gevallen. Daardoor blijven nogal veel niet geheel besproken issues in de maatschappelijke kast liggen. Al jaren een gemis.

Maar goed, suggereren. Er zijn vast meerdere etymologen die mij uit kunnen leggen waar dit fantastische woord vandaan komt. Zo de mensheid al zo oud is als de weg naar Rome, zo oud zou ook de suggestie zijn. Was het niet verbaal of literair dan wel heeft het woord een oorsprong in ons vleselijk omhulsel. Kijk mijn mooie harige dijen eens! Woorden worden mooier als ze zowel een positieve als negatieve lading kunnen dekken. Heeft immers niet elk woord een andere kant. Enfin! Suggereren, suggestie, suggestief.  

Het onschuldige woord “adviseren” klinkt al anders dan: ervoor zorgen dat iemand een bepaald idee krijgt, zonder dat rechtstreeks uit te spreken. En de mooiste betekenis die ik vond was: iets kwaads inblazen. En dat iets inblazen is voor mensen, vaak met een grote achterban op Twitter of andere media een nogal handige manier om de opgefokte, toch al wat bozige achterban in te seinen en digitaal te mobiliseren om anderen te minimiseren, te demoniseren, zelfs te chanteren tot aan walgelijke bedreigingen aan toe. De eenvoud en de kracht ervan fascineert mij.

Iets kwaads in blazen. Het heeft iets waar complotdenkers wel mee weg kunnen twitteren of op Feestbroek mee kunnen spelen. Helaas wordt er nogal wat ingeblazen en opgesnoven. Voorbeelden zijn er voldoende te vinden. Het zijn meestal de doorgestuurde geciteerde berichten op Twitter vanuit andere media. Berichten die vanuit de premisse een positieve kern hebben of feiten bevatten die over sociale groepen, dingen of materie gaan, vaak nog onschuldig in de kiem correct, dan komt de smoring. Zij die smoren.
Het maakt niet uit waar het overgaat als het maar in het verhaal van het stervende, kapotte, veranderende, te progressief of vooruitstrevende Nederland, past. Goede berichten (in kern niet links of rechts) worden neergehaald, verbasterd of veranderd, zaken worden lukraak omgedraaid en altijd heeft iemand de schuld. Nooit, maar dan ook nooit komt “verrotting” uit de bubbel zelf.  

“Heel Nederland valt hierover” “Nederland gaat kapot” Dit land is opgegeven.” Het is een verdienmodel, het is proberen het land en mensen naar je hand te zetten, het is soms roeren in schijtlustige potpourri van kwaadwillenden. Zij kauwen er rustig op los en storten het excrement overal en nergens neer, zonder zelf na te hebben gedacht over gevolgen en toekomst. Op commando! Het is zielig.

Ik ben blij dat bijna alle cijfers laten zien dat wij steeds progressiever en daardoor beter worden. Ik heb al mijn hoop gevestigd op de sterke meerderheid der stillen en de nieuwe generaties, die over grenzen van hun eigen gelijk en ons landje heen kunnen kijken. Good times, suggestief niet?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Generatie XGeneratie X

Maar er is een groep zestig plussers, uit Generatie X, die alle kansen heeft gehad, deze ook veelvuldig heeft uitgebuit en nu als twee ruziënde automobilisten op een drukke snelweg