kamalbergman.nl Column Niet gemeld, niet gebeurd!

Niet gemeld, niet gebeurd!

Niet gemeld, niet gebeurd!

“Niet gemeld, is niet gebeurd.” Een politieagent gaf mij aan dat, als een voorval of bedreiging niet gemeld wordt, het wordt gezien als “niet gebeurd”. Daarom is het zo belangrijk dat, als je bedreigd bent geweest, je wél aangifte doet. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de na cijfers handelende politie-eenheid.

Ik ben laatst bedreigd per telefoon. Anoniem, natuurlijk! De jongeman -hij klonk als een jongeman met typisch straataccent-  zou dat nooit met zijn eigen naam durven doen. Natuurlijk niet!

‘Hey vieze flikker, je krijgt een kogel door je kop,’ luidde de tekst. Ik schrok even en vroeg hem toen tweeëntwintig seconden lang: ‘Ja, en wat wil je dan?’ Het antwoord bleef uit. Daarna had ik een vergadering en besprak dat met de aanwezigen. ‘Wel aangifte doen, hè?’ Dat deed ik.

Ik heb ten eerste gebeld met Roze en Blauw. Ik legde uit wat er gebeurd was. De dame in kwestie luisterde zeer goed, stelde de juiste vragen en had duidelijk zeer veel verstand van deze issues. Ze stelde me op mijn gemak.

‘Heb je slachtofferhulp nodig?’
‘Nee, dank u, mevrouw, dat is niet nodig.’

Voor mijn echte aangifte ben ik naar Roze en Blauw gegaan.
‘Wat is er gebeurd?’ Ik deed mijn relaas. Hij stuurde het door naar het frontoffice om er mee aan de slag te gaan. Als ik in een politiebureau ben denk ik niet aan frontoffice, backoffice en middelmanagement. Dan denk ik aan de stoere politievrouw en de voorbij sjezende politieman op zijn stalen paard. Maar dat terzijde.

Hij eindigde met een mooie vraag, want dat moet:

‘Bent u (zeg maar jij) in uw eer of goede naam aangetast?

Nee, verdomme, ik laat me toch niet door iemand, die anoniem belt, in mijn goede naam en eer aantasten. Iedereen mag mij de huid vol schelden, top op het bot. Door mijn jarenlange zelfreflectie en mijn dikke huid houdt ik dat soort falsiteit tegen. Het stelt niets voor. Voor anderen kan dat heel anders zijn.

Kortom, ik weet niet wie gebeld had. Vermoedens? Jazeker! Als de bedreiging groter was geweest of zich had herhaald en het karakter anders geweest zou zijn dan zouden ze me wel hebben kunnen helpen. Nu stopte het bij een nette brief en een goed gesprek met de wijkagent, die oprecht geïnteresseerd was. De politie, gemeente en andere instanties handelen (vaak) na analyses van “De Cijfers”. Doe dus aangifte. Gewoon doen!

2 thoughts on “Niet gemeld, niet gebeurd!”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

AfgunstAfgunst

Want mijn gedeelte van de waarheid klopt toch? Dat van jou niet. Want jij zit in dat andere kamp, toch?” Het benauwende, enge en krampachtig vasthouden van eigen gelijk en