kamalbergman.nl Column Generatie X

Generatie X

Generatie X

Elke generatie haar conflicten. Elke generatie die afkijkt en iets nieuws brengt. Elke generatie haar makken. Tussen meerdere generaties in leven is een van hoogtepunten van een mensenleven. Het aantal lessen dat je uit deze uiteenlopende generaties kan halen, is enorm. Het potentieel aan kennis, nieuwe inzichten, andere zienswijzen en wereldbeelden van vorige of andere generaties zal een weldenkend mens omarmen en nooit meer loslaten. Als een spons nieuwe opvattingen en denkbeelden opzuigen om zo een geheel van de wereld waarin we leven te blijven herkennen, erkennen en accepteren. Dat daar veel twijfel bij komt kijken staat buiten kijf. Maar hoe prachtig is het om alle kanten op te kunnen blijven kijken, zich te verwonderen over nieuwe technologieën, om oude niet werkbare systemen langzaam met de grond gelijkgemaakt te zien te worden. Fantastisch, de vaart der volkeren, driewerf hoera!
Maar er is een groepje binnen de groep Generatie X dat aandacht verdient. Mensen in de herfst van hun leven die het de generaties na hen net iets moeilijker maakt dan nodig is. Terwijl zij onmisbaar zijn in kleurrijke werelden van generaties na hen en vaak nog één generatie voor hen.  

Zo zijn er in de generatie voor hen, vele Babyboomers, die het goed voor hebben met de mensheid. Die zelfs in de winter van hun leven positief wakker worden, niet altijd klagen en oog hebben voor alle generaties die na hen komen. Zij weten namelijk heel erg goed dat het ook echt heel anders kan zijn. Zij omarmen technologie en gebruiken dat om hun kennis, humor en ervaringen op mooie manier te etaleren. Zij gooien geen doemscenario’s de wereld in alleen om een schokeffect te creëren en zo hun verdienmodellen te spekken of te compenseren wat zij vroeger in de opvoeding eventueel gemist hebben.
Maar er is een groep zestigplussers, uit Generatie X, die alle kansen heeft gehad, deze ook veelvuldig heeft uitgebuit en nu als twee ruziënde automobilisten op een drukke snelweg de rest van het land angstvallig probeert te remmen in vooruitgang. Met nieuwe verdienmodellen en vele volgers op social media maken zij een conservatieve, behoudende indruk waarin oude patronen gehandhaafd moeten blijven. Zij vinden vooruitgang en verandering maar gezeur en lastig. Terwijl zij juist de sleutel in handen hebben voor wat meer evenwicht, kiezen zij voor culturele aanvallen vanuit de reactionaire stoel. Vaak kinderachtig, kleingeestig, maar scherp en intellectueel genoeg om hordes sympathisanten te voeden, die gulzig meedrijven in de rivier van hun eigen ongenoegen.

Waar bij sommige Boomers de Baby weer terug in het woord mag, mag bij sommige Nixxers het gif homeopathisch verdund worden!     

One thought on “Generatie X”

  1. Of diegenen die de spitsstrook niet kennen en met 90 in de 2e baan blijven hangen….letterlijk en figuurlijk moeite ruimte te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post