kamalbergman.nl Column Smart Phone “Denken”

Smart Phone “Denken”

Smart Phone Denken

‘62 procent van de automobilisten gebruikt zijn telefoon weleens tijdens het rijden, blijkt uit cijfers van de SWOV.’ 13 september 2018 Volkskrant.

Dit gedoodverfde paard trek ik maar weer eens uit de mobiele stal. Het gaat mij in dit geval niet dat men het doet. Dagelijks zie ik mensen in auto’s en op de fiets hun derde armpje erbij pakken om een berichtje te lezen. In dit geval gaat het mij meer om de berichten zelf. Welke berichten zijn nu zó belangrijk om te lezen, terwijl u aan het rijden bent. Dus niet waarom u appt of belt, maar wat u binnen krijgt aan informatie dat zo belangrijk is om te zien.

Laat ik dicht bij het onderwerp blijven en de term “berichtenverkeer” gebruiken. Het berichten verkeer is de communicatie tussen mensen, via intermediairs of tussen bedrijven en dus tussen mensen. Het berichtenverkeer heeft groteske vormen aangenomen. Iedereen kan, bijna overal, berichten ontvangen en verzenden. De informatie is daardoor niet gelijk rijker geworden. De meest triviale, onzinnige en onnodige informatie is de nieuwe norm geworden. Niks mis mee. De memes, grappen en grollen schieten uw mobiel in. Nog niks mis mee.

Het gaat pas mis als u die informatie leest, terwijl u aan het verkeer deel neemt. Stelt u zich eens voor dat u, ik noem maar een doelgroep, kinderen aanrijdt, terwijl u net een waardevolle, van levensbelang zijnde, grap van uw broer heeft binnengekregen. Terwijl het kind van uw auto af wordt gehaald ziet u, nadat u van de schrik bent bekomen, dat uw broer het volgende schreef: “Lol”. U had daarvoor immers, terwijl u reed, uw broer een familiare grap gestuurd. U schreef: “Jeetje, pa was weer dronken, hè?Uw broer reageerde, voor uw doen, iets te laat; namelijk na vier minuten, maar uw drang, uw verslaving speelde u parten.

Het kind achter in uw auto, die gelukkig alleen een hersenschudding had, schreeuwde net voor het ongeluk: “Mogen we ijsje?” Door de actie en het zeer belangrijke inkomende bericht was uw focus of bereidheid goed op te letten volledig in beslag genomen door uw telefoon. U hoorde uw kind, u dacht na over waarna u naartoe reed, maar de omgeving was u volledig kwijt. U raakte deze omgeving hard. U verpestte daarmee een gedeelte van uw omgeving. U deed uw omgeving pijn. Uw heeft iemand aangereden.

Met die 62 % zijn we een stuk minder veilig op de weg. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Het huftertjeHet huftertje

Inbrekers Inbreker, slaaf der criminaliteit, onze ziel laat u links liggen (u laat onze ziel links liggen), u bent door en door verrot, twitterde ik een aantal weken geleden. Dit